II Trobada Internacional d'Historiadors de la Infermeria a la Casa de Mágina, Espanya, del 9 al 11 de juliol de 2009

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
ilustracio.jpg

Cuidar en temps de guerra: revisant el paper de les infermeres en els conflictes bèl•lics

De totes les imatges que s'associen als desastres d'una guerra, possiblement sigui la de la infermera esforçant-se a cuidar als ferits a la vora mateixa de la batalla, l'única que serveix de contrapunt al paisatge desolador de la contesa. Perquè ella representa un lleu alè d'esperança davant la barbàrie, una figura de la pau que tots desitgen.

 

L'Escola d'Estiu de la Fundació Index promou aquesta Reunió Internacional d'Historiadors per a aproximar-nos a l'estudi de les guerres a través del paper actiu de les infermeres en la seva labor assistencial, aprofundint en les fonts que ho fan visible i en general revisant el paper de la  dona en el context social que envolta al conflicte bèl•lic.

 

Els participants podran exposar les seves experiències a través de ponències que s'agruparan en taules rodones, que es compaginaran amb altres activitats culturals. Entre les àrees temàtiques a les quals poden presentar ponències es troben: Infermeres davant el caos; la cara amable de la contesa; Necessitats sanitàries i la cura de l'entorn; Institucions sanitàries, organitzacions d'ajuda i planificació assistencial; Quan les circumstàncies maten més que les armes: les seqüeles de la guerra; Entre la comunitat i les trinxeres: les cures en la societat inestable; Condició social i formació d'infermeres de guerra; L'acció infermera entre la resistència i l'exili; La guerra en primera persona: les fonts orals; Infermeres, imatge i ideologia: les fonts icòniques en la contesa; Gènere, infermeria i conflictes bèl•lics; i Infermeres en la Guerra Civil espanyola. També és possible presentar ponències de temàtica lliure.


Procediment per a la presentació de ponències


Haurien d'enviar un resum d'aproximadament 250 paraules amb el contingut de la ponència, indicant també el títol del treball, el nom de l'autor o autors, i la institució de treball.
Les ponències han de ser originals i no han d'haver estat publicades total o parcialment en altre mitjà.

 

La data límit per a la presentació de ponències serà el 15 de juny de 2009.

 

El comitè científic realitzarà una acceptació progressiva de les propostes que rebi, pel que tindran més possibilitats de ser acceptades aquelles que es rebin amb major antelació. Les ponències acceptades s'aniran anunciant en la pàgina de la trobada. Es fixa un límit de 20 ponències.


Les propostes de ponències seran enviades per correu electrònic a secretaria@ciberindex.com, especificant que són per a la II Trobada d'Historiadors de la Infermeria.

 

Publicació dels treballs

 

Les ponències acceptades, una vegada exposades en la trobada, haurien de lliurar-se amb el text complet en el format que s'indicarà en el seu moment, ja que seran publicades al costat de la resta de contribucions en un monogràfic del que es lliurarà un exemplar als autors.

Animem a acudir a aquesta trobada i a compartir les experiències i coneixement sobre una temàtica de tant interès com la participació de les infermeres en les guerres.

Programa disponible a http://www.index-f.com/casamagina/escola.php